czwartek, 20 czerwca 2013

Kuchnia orientalna SUSHI

Kuchenne eksperymentowanie. Tym razem Sushi coś z kuchni japońskiej. Na takie smakołyki namówiła mnie córka. Oczywiście wzięła się sama do pracy z moją niewielką pomocą!
Efekty poniżej :


 




Mistrzyniami kuchni nie jesteśmy ale myślę, że wyszło nie najgorzej, wyglądało tak jak powinno, smakowało równie pysznie! Tu nawet mamy podstawowe Sushi i Maki czyli sushi odwrócone.
Bardzo fajna przystawka na jakieś towarzyskie spotkanie, polecam!
Nie jest też rzecz bardzo trudna do zrobienia, przepis zawsze można sobie pod swoje gusta nagiąć.
Co do tego trzeba; nie obejdzie się bez fachowego sprzętu tj. matka bambusowa do rolowania, ostry noż.

Składniki podstawowe jakie użyłyśmy:
  • ryż do sushi (krótkoziarnisty, klejący się)
  • ocet ryżowy
  • cukier i sól
  • nori - prasowane algi
  • sos sojowy

  • A składniki w środku różne są przepisy ale my zastosowałyśmy :
    - ogórek zielony ze skórką, pocięty na drobne długie paseczki,
    - łososia w platerkach
    - tuńczyka z puszki odsączonego
    - papryki marynowanej
    - avocado obrane, pokrojone w cienkie plasterki

    Używa się też :
    wasabi - zielony, bardzo ostry chrzan - sprzedawany w tubce lub w proszku
    marynowany imbir, pocięty w cienkie plasterki, zamiast można posmarować składniki musztardą.

    Do takiej ilości jak na zdjęciach użyłyśmy 250 g ryżu i odpowiednio wg zapotrzebowania składniki, wyszły 3 ruloniki, pokrojone grubiej i cieniej ale taki talerz z tej ilości otrzymałyśmy.

    Przepis dosyć fajny (jak zrobić) ze stronki :http://www.przepisnasushi.pl/

    Może komuś smaczek przyszedł to do pracy!



    Brak komentarzy: